Eerdere blogs & vlogs


Ieder mens heeft zo zijn eigen ‘Grand Canyon’

Een aantal jaren geleden las ik het verhaal van Nik Wallenda. Een spannend relaas van een man, die zijn leven riskeerde door over een stalen kabel van 50 millimeter te lopen, die hij over de Grand Canyon in de staat Arizona had gespannen.

Hij was niet de eerste in zijn familie die zo’n waagstuk uithaalde. In 1978 was zijn grootvader door een vergelijkbare actie naar beneden gevallen, met fatale gevolgen. Nik deinsde daar echter niet voor terug. Zonder vangnet of veiligheidsmaatregelen wilde hij deze imposante kloof overbruggen. En zo begon hij in juni 2013 aan dit avontuur, ver boven de begane grond, waar de woeste Colorado rivier kolkt. Meer dan 400 meter moest hij overbruggen op een wiebelige stalen kabel. Vele TV stations zonden deze onderneming live uit. Om de beleving te vergroten, was Nik voorzien van een microfoon, die iedere ademtocht registreerde. En zo waren miljoenen getuigen van deze hachelijke risicovolle onderneming. Het ging een lange tijd goed, maar halverwege dreigde het mis te gaan. Alle kijkers waren getuige van zijn noodsituatie, die ontstond toen de wiebelende kabel begon te slingeren. Ieder hoorde hem door de microfoon huilend schreeuwen: ‘Praise You, God! Praise You, Jesus! Help me te ontspannen Heer….U bent mijn Koning, U bent mijn beschermer, U bent mijn schild, U bent mijn kracht, U bent mijn Heer. Er was voor hem maar één mogelijkheid: knielen. Hij knielde neer op het smalle koord, waardoor hij zijn balans weer hervond en de kabel ophield met wiebelen.

Gelukkig is het allemaal goed afgelopen, wel blijft voor mij de vraag over of iemand zijn leven zo in de waagschaal mag leggen……

Door dit verhaal moest ik echter denken aan ons eigen leven, het leven van alledag, van ieder mens. Onze levensweg lijkt soms ook een onderneming op een smal koord over de kloof van onzekerheid. Ook ons leven en dat van ieder mens, wordt soms behoorlijk geschud. Het smalle levenskoord wiebelt alle kanten op. Het leven kent zijn vele gevaren van zorgen, verdriet, pijn, verlies, onzekerheid. Dat zijn niet altijd situaties die we opzoeken, het overkomt je, je wordt ermee geconfronteerd. Ongewild….. Wat moet je dan doen? Wat is de beste remedie om je daartegen te weren? Dan kijk ik toch nog even naar welke keuze Nik maakte op dat koord, daar boven die kloof in Arizona: hij knielde….

Zo mogen wij in momenten van grote vrees en onzekerheid, knielen bij Jezus. Een blijk van overgave, je leven uit handen geven, maar daarbij tevens weer in handen krijgen. Leven uit geloof, is een leven soms in wiebelige omstandigheden, maar met een diepe zekerheid, dat Hij nooit teleurstelt. In die situatie zijn wij ‘als ziende de Onzienlijke’ (Hebr 11:27).

Ieder mens heeft zo zijn eigen ‘Grand Canyon’, maar door geloof en vertrouwen zul je de overkant ongeschonden bereiken.


Share this...

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29