Eerdere blogs & vlogs


Het gestolen horloge van Frank de Boer

Het gestolen horloge van Frank de Boer

Afgelopen zaterdag, precies die zaterdag toen Nederland zijn ergste zomerstorm in honderd jaar beleefde, werd ik gebeld door een goede vriend. Hij vroeg: ’ga je mee naar Den Haag, een klokkie kopen bij de Apple Store? Zonder na te denken en met een knik van goedkeuring van mijn vrouw, zei ik: ‘Ja natuurlijk, hoe laat kom je me ophalen.’ En zo gingen wij met windkracht 9 op de voorruit, richting De Passage, de chique overdekte winkelstraat van Den Haag. Na even rondgekeken te hebben, kwam volgens beproefd ‘Apple concept’ een verkoper naar ons toe en vroeg wat hij voor ons kon betekenen. ‘Nou….ja….ik wil wel even een iWatch bekijken’, zei mijn vriend. ‘Heeft u een afspraak?’, vroeg de verkoper. Nee, die hadden we niet. ‘Helaas, dan moet u tot half vijf wachten voordat wij u kunnen helpen’. U begrijpt, vier uur wachten voor iets wat je toch al wilt gaan aanschaffen, is een beetje teveel van het goede. Dus dan maar gelijk het horloge gekocht voor het zachte prijsje van vierhonderd negenenzestig euro. Nu zult u zeggen: ‘zo……..???’ Maar je wordt maar één keer 57 in je leven en af en toe moet je jezelf ook wel eens verwennen, tenslotte werk je daar het hele jaar hard voor. ‘Toys voor boys’, zullen we maar zeggen. En terwijl de koop werd afgerond, loop ik nog wat rond en snuffel bij de vitrine van de iWatch. ‘Kijk die gouwe daar die kost elfduizend euries ‘, zegt een Hagenees tegen zijn buurman, wijzend naar een gouden exemplaar. Dan is mijn vriend nog goedkoop uit, zullen we maar zeggen.

Zondagavond, zit ik gezellig met mijn vrouw op de bank naar de conference van Ali B te kijken, onze succesvolle Amsterdamse knuffelmarokkaan. Ik moet altijd zo lachen om die gast. Volgens mij kun je niet boos op hem worden. En zo vertelt hij over een gouden klokkie van Frank de Boer, die een vriend van Ali had gestolen uit de kleedkamer van Ajax in 1992. Dit hebbedingetje kostte slechts tweeendertigduizend gulden. ‘Toys voor boys’, zullen we maar zeggen. Eerlijk is eerlijk, baas boven baas.

Nu wil het geval dat wij die zondagochtend net een mooie toespraak hadden gehoord in onze gemeente over een vraag van Jezus. ‘Waarom maakt u zich druk over een splinter in het oog van uw broeder, terwijl u niet eens merkt dat in uw eigen oog een balk zit?’ Mattheüs 7:3 HTB. 

In deze toespraak kwam het verhaal naar voren over een reiziger, die ging overnachten in een klooster. Een non stond de man te woord en zei dat dat wel kon, maar als tegenprestatie moest deze reiziger de ruimte schoonmaken waar hij zou moeten slapen. Geen probleem, alles werd schoon gemaakt en zelfs de ramen werden gereinigd. Daar moest de reiziger zelfs mee beginnen van de non, om het vuil goed te kunnen onderscheiden. ‘Maak eerst de ramen schoon’, zei ze en vervolgde: ‘Er zijn drie dingen die het licht tegenhouden, hoogmoed, lust en hebzucht’. De volgende ochtend werd de man gewekt met de vraag: ‘heeft u goed geslapen?’ Dat was niet het geval. Hij moest teveel denken aan de woorden van de non: ‘Er zijn drie dingen die het licht tegenhouden, hoogmoed, lust en hebzucht’.

In het verhaal van de balk en de splinter komt sterk naar voren, dat mensen zich boven een ander willen verheffen, zichzelf beter vinden. Daar zit een stuk verborgen hoogmoed achter. Wanneer je jezelf vergelijkt met een ander, of altijd een kritische houding hebt naar je medemens, de ander de maat wilt nemen en veroordelen. Wanneer je pronkt met je kennis, je bezit, je talenten, je relaties, je maatschappelijke positie, je diploma’s. Terwijl, wanneer wij goed nadenken over de zaak, even loskomend van onze hoogmoed, beseffen dat we dit alles uit ‘genade’ hebben ontvangen. Hoogmoed maakt meer kapot dan je lief is. Het maakt kerken kapot, wanneer de één zich verheft boven de ander. Het maakt relaties kapot, wanneer je niet de bereidheid hebt om de minste te zijn en altijd voor je gelijk gaat. Het maakt huwelijken kapot. Wanneer je last hebt van hoogmoed dan heb je een te hoge dunk van jezelf. Maar omdat we graag iets willen zijn, ons beter willen voelen dan een ander, doen we alles om op te vallen. Dan pas voelen we ons goed. Het komt voort uit de behoefte om erkenning. Deze balk in ons oog zorgt ervoor dat we een gebrek aan zelfkennis hebben.

De Here zegt: ‘Laat de wijze man niet pochen op zijn wijsheid, de sterke niet op zijn kracht en de rijke niet op zijn rijkdom. Laten zij zich er alleen op beroemen dat zij Mij werkelijk kennen. Dat zij weten dat Ik de Here ben, een God van liefde die de aarde rechtvaardig regeert, want in deze dingen heb Ik genoegen.’ Jeremia 9:23-24 HTB

De prediker was zo eerlijk aan het einde van zijn toespraak, om te erkennen dat hij net als wij allemaal, te maken heeft met deze ‘neiging’ en dat voor hem ook gold om zijn balk te verwijderen om de splinter bij de ander goed te onderscheiden: ‘…..Zorg eerst dat die balk uit uw eigen oog weg is. Dan ziet u tenminste wat u doet, als u die splinter uit het oog van uw broeder haalt.’ Mattheüs 7:5 HTB

Natuurlijk mag je in een mooi huis wonen, mag je een nieuwe auto kopen, mag je gelukkig zijn met je nieuwe iWatch. Daar is helemaal niets mis mee, maar wanneer dit voortkomt uit een diepe behoefte aan erkenning, om je goed te voelen, om je te onderscheiden boven een ander, dan drink je uit de verkeerde bron. Dan wil ik je adviseren om te gaan drinken uit de bron van leven. Echt leven.

PS. Voor de goede orde, mijn vriend drinkt uit die zuivere bron, daar heeft hij zijn iWatch niet voor nodig


Share this...

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29