Eerdere blogs & vlogs


Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!

Misschien heeft u de afgelopen maand ook wel weer zo’n ‘beruchte’ blauwe brief van de belastingdienst ontvangen. Om herkenbaar te blijven en ons het idee te geven dat ze ons persoonlijk belang willen dienen, hadden ze in het verleden de slogan bedacht: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.

Voor de één is deze brief erg leuk, want je krijgt weer wat geld terug. De ander zit zich misschien suf te piekeren waar hij of zij die aanslag nu weer van moet betalen. Ik heb iemand wel eens horen roepen: ‘Het zijn allemaal dieven…..’ Dat allemaal wil ik wel betwijfelen, maar dat er enkelen bijzitten, die het niet zo nauw nemen, dat blijkt uit de geschiedenis. We komen in de bijbel het verhaal tegen van ene Zacheüs. 

Hij was belastingambtenaar in dienst van de gehate Romeinen, die in die tijd het land Israël hadden bezet. Deze Romeinen hadden in Zacheüs een hardwerkende ambtenaar gevonden, die er wel voor zorgde dat al het belastinggeld binnen kwam. Maar dat niet alleen, hij had ook zijn eigen zakken goed gevuld. De bijbel zegt: “….en hij was schatrijk” (Lucas 19:2 HTB). 

Ja, je vraagt je natuurlijk af waarom mensen dat doen, van hun medemensen stelen. Eén ding weet ik, het heeft Zacheüs niet gelukkiger gemaakt. Hij moet volgens mij ook behoorlijk genegeerd zijn door zijn stadsgenoten, want hij was ‘klein van stuk’ en ze gunden hem geen plaats naast zich. Of zoals het omschreven wordt toen hij Jezus wilde zien langskomen: “hij probeerde Jezus te zien te krijgen. Maar hij kon niet over de mensen heen kijken, omdat hij klein was” (Lucas 19:3 HTB). Daar zit je dan met al je centen, maar geen vrienden, niemand die je thuis wil uitnodigen voor een kop koffie of een glas wijn. Lekker als een Dagobert Duck zwemmen in het geld, maar stik alleen. Gelukkig kijkt Jezus verder dan je bankrekening, je maatschappelijke status of welk masker we ook opzetten. Hij noemt hem bij zijn naam, dat wil zeggen, hij spreekt hem aan wie hij werkelijk is: “Zacheüs! Kom vlug uit die boom! Want Ik moet vandaag in uw huis zijn!” (Luc.19:5 HTB). Nee, Zacheüs waren er niet gelukkiger op geworden met al hun kapitaal. Hij heeft Jezus nodig. Niet alleen zien, langs de weg, of zoals mensen wel zeggen: “ja, ik ga naar de kerk of ja, ik heb op een christelijke school gezeten….” Dat is te vaag, te oppervlakkig. Het gaat om een persoonlijke relatie met God en Jezus Christus.

Kan dat dan? Zeker, hij wil bij ons langskomen. Met ons verbonden zijn, of zoals bij Zacheüs: “Ik moet vandaag in uw huis zijn” (Lucas 19:5 HTB). Ik moet eens even met je praten. Even weg bij al die mensen vandaan, een persoonlijke ontmoeting. Ik weet niet wat er besproken is, maar wel weet ik dat het gevolg van die persoonlijke ontmoeting hem terug in het leven heeft gebracht. Een ander mens van hem heeft gemaakt. Hij betaalde alles terug, niet één keer, maar vier keer. ‘Here,’ zei hij, ‘ik zal de helft van mijn rijkdom aan de armen geven. En als ik iemand teveel belasting heb laten betalen, zal ik hem vier keer zoveel teruggeven’ (Lucas 19:8 HTB).

Eens een dief, altijd een dief, gaat dus niet op voor Zacheüs. Door zijn ontmoeting met Jezus werd hij een ander mens. Jezus zei tegen hem: ‘Er is vandaag redding gekomen in uw huis’ (Lucas 19:9 HTB). En tegen alle belastingambtenaren wil ik zeggen: ‘Leuker kunnen we het WEL maken…..”, maar dan wel op een andere manier.


Share this...

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29