Mijn blogs & vlogs


Vriendschap is zo kostbaar

Ik ben gezegend met een hele berg vrienden. Al die vrienden hebben enorme betekenis voor mij. Ze zijn ook allemaal verschillend, want dat heb je, als je een ‘jonge senior’ bent, dan zijn de karakters wel uitgerijpt en is van allen de veelkleurigheid zichtbaar geworden. Hoe mooi is dat! Zomaar een paar voorbeelden. Jaap overvalt mij met de vraag of ik morgen meega naar Zweden om een boot weg te brengen en we praten over Jezus. Van andere Jaap hangt mijn hele huis vol met zijn mooie kunstwerken en maak ik samen filmpjes voor zijn website (jagerpaintings.nl). Van Gerrit krijg ik leuke filmpjes, om mij op te vrolijken in deze barre periode. En met Teun deel ik al veertig jaar een vriendschap, die te veel omvattend is om alles op te noemen. Dan noem ik ook nog maar even Jos, hij is een studievriend van veertig jaar terug, bij hem begonnen we altijd met een whisky en een klein sigaartje. Bij het stijgen der jaren hebben we dit enigszins aangepast naar koffie met gevulde koek van een goede bakker, want Jos houdt wel van kwaliteit. Af en toe komt er toch nog wel een whisky’tje op tafel, gelukkig. Dan heb ik nog Hans, Kees, Bert, Bart, Piet (Heerlijkvrij.nl) en Peter, die zorgt dat mijn tuin weer helemaal gesnoeid is, ieder jaar. Lekker toch! Misschien denk je: ‘het zijn wel allemaal mannen……’. Voor de geruststelling toch maar even ter aanvulling, ik ben even bevriend met de vrouwen van mijn vrienden, maar niet allen hebben een partner en zijn daarmee zo rijk gezegend als ik. Want met mijn lieve maatje Ingrid trek ik al sinds negentienvijfenzestig op, waarvan vijf jaar verkering. Zo deed je dat nog in die dagen. ‘Doe de groeten aan de barones’ zou Jaap (1) zeggen! Wat is het geheim van vriendschap? Dat is investeren. In tijd, aandacht, er zijn voor elkaar, soms ook de handen uit de mouwen steken en helpen bij een verhuizing. Bezoek in het ziekenhuis bij mijn vriend, patiënt. Telefoneren dan wel facetimen, wanneer je ervaart in je innerlijk, dat de ander daar behoefte aan heeft of gewoon om een kletspraatje verlegen zit.

Vriendschap, dat heb ik geleerd vanuit de Bijbel. In Jac. 2: 23 staat: ‘En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend, en hij werd een vriend van God genoemd’. Dit principe heb ik geleerd en toegeëigend. Geloven in de ander. Ik geloof in mijn vrienden. Ze zijn betrouwbaar, liefdevol en zijn er als je ze nodig hebt, dat geldt ook voor mij. Zo wil ik ook een vriend zijn voor mijn vrienden en allen, die daar ruimte voor geven.

Een dankbaar voorbeeld viel mij deze week ten deel. Een vriend, die ik nog niet heb genoemd, is Frank. Hij woont niet in de buurt, maar dat doet niets af aan onze relatie. Die is tenslotte niet gebonden aan afstand. Hij kreeg van zijn vrouw een nieuw klokkie. Hij is een beetje gek van klokkies, ieder heeft zo zijn zwakheden… 😊. Zijn laatste aanwinst was net twee jaar oud en dan begint het natuurlijk weer te kriebelen, wanneer er een nieuwere versie is verschenen. Hoe gaaf is dat, om die om je pols te hebben. ‘Nou, dan krijg je hem van mij’, zei zijn lieftallige echtgenoot. Maar ja, wat doe je dan met die ‘oude’ iwatch?? ‘Nou die verkoop je gewoon, dat levert nog behoorlijk wat centen op….’ Wat was Frank zijn reactie?: ‘Nee die gaat naar Willem’. Zo noemt hij mij, ik beschouw dat als een soort koosnaampje. ‘Naar Willem…..’ Ik voel me bezwaard en dankbaar tegelijk met zo’n mooi cadeau. Als je dat had verpatst, dan had je daar nog lekker van kunnen eten in een chique restaurant met z’n tweetjes. Nee hij kwam naar mij toe en zit momenteel om mijn pols. Vriendschap heeft in de eerste plaats niets te maken met wat je aan elkaar geeft, maar wat je met elkaar deelt. Het delen van je hart, je verlangens, je overwegingen, je twijfels, je verdriet, je zorgen. Die deel ik met Jezus, met mijn lief Ingrid en ook met mijn vrienden. Met de één wat dieper, dan met de ander. Maar de basis is hartsverbondenheid, met alles wat daarbij hoort. In Spreuken 17:17 staat: ‘Een vriend heeft te allen tijde lief, ……’ Zo wil ik inhoud geven aan vriendschap met al die gasten en hun lief. Daar word ik blij van en geeft het leven betekenis.

‘Oh, daar gaat de telefoon:’…………….hebbie tijd voor een bakkie?’ Dat bedoel ik nou!

Share this...

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56